Det krever en viss finesse å lage en pour over – det er en kunstform.
Hvorfor elsker vi Pour Over?
Den variable temperaturreguleringen må matche nøyaktig den kaffen vi ønsker å smake på, den aromatiske oppblomstringen, aromaen, utseendet, følelsen av å holde i en flott vannkoker.
Det er både romantisk og vitenskapelig – en perfekt blanding av de to, og når du er ferdig med bryggingen, sitter du igjen med en følelse av mestring og en svært velsmakende kopp kaffe.
En annen fordel er at du kan eksperimentere med ulike kaffebrennerier uten å måtte lage en hel ladning kaffe, og det går relativt raskt – du må bare være ganske fokusert.
Det er en flott måte å imponere gjester på.
Her deler vi alt du trenger å vite for å lage din helt egen pour over hjemme.
Hva er Pour Over?
En pour over-kaffe er en måte å brygge manuelt ved å helle varmt vann over en kaffebedding for å skape en blomst, og deretter avslutte med gjentatt helling i sirkulære bevegelser for å produsere et jevnt ekstrahert og tilpassbart brygg.
Tid, temperatur og teknikk er alle nøkkelfaktorer i en pour over – disse vil vi gå nærmere inn på.
Hvorfor bruke Pour Over-metoden?
Kaffebrygging kan grovt sett deles inn i to kategorier: nedsenking og dryppbrygging.
Nedsenking innebærer at kaffen bløtlegges i vann i en viss tid, mens dryppbrygging lar vannet filtrere gjennom kaffekvernen og trekke ut smaken på den måten.
Pour Over og Drip er to populære metoder for dryppbrygging, mens en fransk presse er den vanligste metoden for nedsenking.
Hver metode har sin egen unike smaksprofil og sine egne resultater, så det er viktig å velge riktig metode avhengig av hva du foretrekker.
Mens andre bryggemetoder kan være mer konsistente, er pour over-kaffe unik fordi du kan tilpasse den nøyaktige vanntemperaturen, oppvarmingstiden, hellehastigheten og teknikken.
Alle disse faktorene bidrar til at du kan smake flere smaker i kaffen enn vanlig.
Med pour over-kaffe kan du plukke ut de smakene som ofte er beskrevet på en pose med fersk kaffe – for eksempel aprikos, karamell, bakt eple, mørk kakao og Meyer-sitron.
Hvordan lage en Pour Over
Det er enkelt å lage en pour over hjemme, men det krever at du er engasjert hele tiden.
Ved å bruke riktig utstyr og følge veiledningen nedenfor kan du snart nippe til en deilig kopp kaffe.
For å komme i gang må du varme opp vannet, kverne kaffen, sette opp kaffetrakteren, filteret og koppen, og ha tidtakeren klar! 1: Tilbered k affen og filteret Nykvernet kaffe med middels grovhet, omtrent som råsukker, er best.
Dette er viktig, for hvis kaffen er for grovmalt, risikerer du å få en veldig svak og underekstrahert kaffe som kan smake surt.
Hvis kaffegruten derimot er for fin, får du et filter som kan renne over, og kaffen blir bitter.
Mal 30 g kaffe.
Hvis du ikke har en vekt, tilsvarer dette ca. 3 skjeer kaffe.
Vi anbefaler 30 g kaffe og 500 g vann, som er et forhold på 1:16. 2: Varm opp vannet til riktig temperatur Du bør sikte mot en temperatur på 91-96 °C.
Noen vannkokere har bedre temperaturkontroll og lar deg stille inn den nøyaktige temperaturen, men hvis du ikke har mulighet til det, er det bare å koke opp vannet og vente 30 sekunder før du bruker det. Vannkvaliteten er viktig, og hvis du har godt vann fra springen (som vi har her i Norden), er det greit å bruke det, men de beste resultatene får du med filtrert vann (anbefalt i f.eks. USA). 3. Klargjør og fukt filteret Plasser et filter i dryppekannen og plasser det over karaffelen eller kruset (glasskarafler fungerer spesielt godt her).
Fukt deretter filteret med akkurat så mye varmt vann at du fjerner eventuell papirsmak, og sørg for at dripperen og beholderen er forvarmet.
Plasser hele pour over-settet på vekten, og trykk på knappen slik at du starter på null.
Tilsett nykvernet kaffe, dobbeltsjekk at du har riktig mengde, og nullstill vekten igjen.
Nå er du klar til å sette i gang! 4. La kaffen “blomstre ” Den første skjenkingen kalles ofte “bloom” og er uten tvil den viktigste.
Start tidtakeren og begynn å helle fra midten i en sirkelbevegelse, og arbeid deg ut mot kanten og tilbake igjen.
Det tar 30 sekunder å tilsette 60 g vann (dobbelt så mye kaffe som du har brukt), og deretter venter du et minutt til kaffen blomstrer.
Denne prosessen gjør at CO2 frigjøres og utvider kaffen, slik at den blir klar for en jevn og fin ekstraksjon.
5. For
Etter å ha ventet et minutt på at kaffen skal blomstre, begynner du å helle i en jevn sirkelbevegelse fra midten, ut til kantene og tilbake.
Dette er viktig fordi du vil at all kaffen skal bli jevnt og kontinuerlig mettet av vannet som helles på – vi vil at hver eneste dråpe vann skal nå hver eneste kaffebit.
Denne prosessen tar ytterligere halvannet til to minutter.
Hell i en langsom og jevn kontinuerlig strøm, slik at temperaturen blir jevn under ekstraksjonen.
Du kan også velge å helle i 2 til 3 intervaller, slik at armen får en pause.
Timingen er utrolig viktig, ettersom du ønsker å være ferdig med 500 g kaffe – på rundt 3-4 minutter.
Hvis du heller for raskt, kan resultatet bli svakt og litt surt.
Hvis du heller litt lenger, risikerer du i stedet å få en bitter smak. 6. Kos deg! Når du har nådd 500 g totalt i løpet av 3-4 minutter, er Pour over ferdig.
Hvilket utstyr er nødvendig?
- Kaffekvern (helst en elektrisk)
- Vannkokere
- Dripper
- Filter (som passer til din dripper)
- Bølge