Enkle tips for bedre kaffe

Kverningen av bønner er viktig

Et viktig tips for bedre kaffesmak er å sørge for at malingsgraden er jevn/lik. Du bør med andre ord sikte mot en jevn sliping. Konsistensen er også viktig og påvirker smaken på ulike måter.

Kvernet kaffe som skal brukes til brygging, bør ha en konsistens som ligner råsukker – den bør ikke være så finmalt og pulveraktig som espressokaffe, men heller ikke så grovmalt som fransk presskannekaffe. Bruk en elektrisk kaffekvern for å få den absolutt beste smaken. Manuelle kverner har en tendens til å produsere partikler av ujevn størrelse, noe som fører til ujevn ekstraksjon (og muligens bitter kaffe). Bruk helst nykvernet kaffe!

Hold oversikt over mengden bønner/malt kaffe som brukes.

Kaffens styrke bestemmes nesten utelukkende av forholdet mellom malt kaffe og bryggevann. For lite vann gjør kaffen “gjørmete” og for fet, mens for mye vann gjør kaffen tynn og vannaktig i smaken. For å finne det perfekte forholdet mellom kaffe og vann, prøv å holde vannmengden på samme nivå og juster deretter kaffemengden. Hvis du brygger en kanne og kaffen smaker tynt eller for bittert, kan du prøve å tilsette litt mer kaffe neste gang du brygger. Hvis det smaker surt, prøv å bruke litt mindre.

Vi anbefaler at du starter med 14 spiseskjeer eller 70 gram malt kaffe for en hel batch. Ta 8 spiseskjeer, eller 40 gram, til en halv porsjon. Se tabellen nedenfor for bryggingsbetingelser for flere nivåer.

Vannkvalitet

Vi er vant til god kvalitet og til å kunne drikke vann fra springen. I gjennomsnitt utgjør vann 98-99 % av en kopp kaffe. Det betyr at hvis du ikke er så begeistret for hvordan vann fra springen smaker i seg selv, er sjansen stor for at kaffen heller ikke vil smake særlig godt.

Hva er det beste vannet å bruke? Generelt sett gir mykt, filtrert vann de beste resultatene. Hvis du har hardt vann, kan en filterkanne (Brita eller lignende) være et tips, da den senker vannets hardhet litt.

Vi vil unngå å bruke “rent” eller destillert vann, for uten den rette kombinasjonen av mineraler som balanserer smaken, har destillert vann en tendens til å gi kaffen en skarp og mindre søtlig smak.